Gyakorlati tanulmányok

                                                                      Tisztelt Olvasó!
 
Új rovatot indít az ANIMAL WELFARE, ETOLÓGIA ÉS TARTÁSTECHNOLÓGIA Szerkesztősége állattartó mintatelepek bemutatása érdekében. A közlésre tervezett szakanyagok készítésének előzményeit és célját a következőkben ismertetjük.
A szakcikkek írói, Dr. Munkácsi László és Dr. Patkós István kezdetben az FVM szaktanácsadási rendszer információbázisának szervezése keretében, 1995 óta folyamatosan válogatták ki, és jelenleg is válogatják a különböző méretű és tartástechnológiájú tejtermelő, majd marhahústermelő és juhtartó telepeket, melyek nemcsak az új telepet építő, hanem a meglévő telepüket korszerusíteni akaró gazdálkodók számára is mintául szolgálhatnak.
Először, minden megyére kiterjedő felmérés során, a helyszíneken győződtek meg arról, hogy különösen a kistermelők és a kezdő családi vállalkozások telepei, egyrészt pénzügyi, másrészt szakismereti fogyatékosságok miatt, számos esetben kezdetleges és könnyen elkerülhető hiányossággal terheltek. Arról is bizonyosságot szereztek, hogy ezek a gazdálkodási formák szorulnak a leginkább segítségre, mind a műszaki fejlesztési, mind a korszerű üzemeltetési módszerek megismerésében és alkalmazásában. Ezért a műszaki újdonsággal szolgáló nagyméretű telepek mellett, elsősorban a kistermelők és árutermelő családi gazdaságok legjobb telepeinek bemutatására helyezik a hangsúlyt.
A mintatelepek kiválasztása során mindig arra törekedtek, hogy azok ne csak a korszerű tartástechnológiájukkal, műszaki megoldásaikkal, alkalmazott termelési módszereikkel legyenek példamutatóak, hanem termelési eredményeikkel is. A bemutatásra kerülő telepek között találhatók olyanok, amelyek mint komplex létesítmények üzemelnek, és vannak olyanok is, amelyek a fokozatos fejlesztés időszakát élik, miközben termelnek. Például a tejtermelő telepek méreteikben is lényegesen különböznek egymástól; a 20 tehénférőhelyestol a 850 tehénférőhelyesig terjednek.
Az egyes mintatelepeket 20-25 oldalas szakanyagban mutatják be néhány, a megértést könnyítő műszaki rajzzal, illetve színes fényképekkel illusztrálva. A szerzők a szakanyagok megismerését a fejlesztő gazdálkodóknak, a műszaki tervezőknek és a szaktanácsadóknak, továbbá szakoktatóknak ajánlják, mert az ilyen telepek helyszíni megközelítése a nagy távolságok miatt általában költséges, és a látogatás nem egyszer az állategészségügyi óvintézkedések következtében nehézségekbe ütközik. Ennek ellenére a leközölt telepek tulajdonosai hozzájárultak ahhoz, hogy az érintett tartástechnológiák sajátos tenyésztési, tartási, takarmányozási, építési, gépesítési és üzemeltetési jellemzőit, valamint az általuk megadott termelési és pénzügyi adatokat nyilvánosságra hozzák. Továbbá lehetővé teszik, hogy a telepüket szervezett körülmények között, üzemelés közben is megtekinthessék a látogatók.
Gödöllő, 2007. július 3.
A Szerkesztőség
 
Mintatelepek:

magyar