- English
- Magyar
2009 V. évfolyam
1. szám
Tartalomjegyzék
- Heltai M., Sonkoly K.: A takarmányozás szerepe és lehetõségei a vadgazdálkodásban (Irodalmi áttekintés)
- Ney, J.A., Müller, C., Kaufmann, O.: Social dominance and milking behaviour in dairy goats
- Pajor F., Szentléleki A., Tõzsér J., Póti P.: Magyar merinó kosbárányok vérmérsékletének és néhány vágási tulajdonságának alakulása
- Penksza K., Szentes Sz., Centeri Cs., Tasi J.: Juhlegelõ természetvédelmi célú botanikai, takarmányozástani és talajtani vizsgálata a Káli-medencében I.
- Sipos M., Móró A., Szûcs E.: Állattenyésztési etika és állatjólét fejlõdése napjainkig I.: Az ember állatokhoz való viszonya a zsidó-keresztény/keresztyén kultúrkörben
2. szám
Tartalomjegyzék
- Bárdos L.: Egy különleges tollvesztés (Szemlecikk)
- Holló G., Egri E., Repa I., Holló I.: Magyar tarka szarvasmarha vágóértéke és a röntgen komputer tomográfiás vizsgálattal nyert adatok közötti összefüggések elemzése
- Kozák, J.: Expertise on the feather plucking of live geese
- Sipos M., Móró A., Szûcs E.: Állattenyésztési etika és az állatjóllét fejlõdése napjainkig II. (Filozófiai megközelítések)
- Szalay I.T., Kisné Do thi D.X., Virág Gy., Szentes K.Á., Bódi L.: Prospects for conserving traditional poultry breeds of the Carpathian Basin
- Szõke Zs., Péczely P., Barna J.: Anyai befektetések hatása az utódokra, különös tekintettel a stressz befolyásoló szerepére madarakban (Irodalmi áttekintés)
3. szám
Tartalomjegyzék
- Baginé Hunyadi Á., Jankóné Forgács J.: Zárt és kifutós tartású, kettőshasznosítású tyúkfajták összehasonlítása vágási teljesítményük és húsminőségi tulajdonságaik alapján
- Csáki T., Oreskovic, G.: A nagyüzemi méhészkedés feltételei egy Amerikai Egyesült Államokbeli (Wisconsin és Florida) méhészet alapján
- Gudaj, R.: The behaviour of cows in response to rubber mats in milking parlour stalls
- Németh Sz., Pajor, F., Gulyás L., Póti P., Orbán M., Tóth T.: Azonos környezetben tartott különböző genotípusú anyakecskék vérmérsékletének értékelése
- Orbán M., Németh Sz., Tóth T., Gulyás L.: Tőgymorfológiai vizsgálatok egy hazai jersey tenyészetben
4. szám
Tartalomjegyzék
Plenáris előadások
- Bárdos L.: Az elearning használatának tapasztalatai állattudományi tantárgyak oktatásában
- Holló I., Holló G.: Minőségi vágómarha-előállítás tenyésztési és technológiai kérdései
- Horvainé Szabó M., Janza F.: Állattenyésztés-e az ebtenyésztés?
- Mihók S., Posta J., Jónás S., Galló J., Komlósi I.: Áttekintés a (sport)lótenyésztésben végzett fontosabb kutatásokról
- Zsarnóczay G., Polgár J.P., Húth B.: Garantáltan porhanyós, érlelt marhahús
Külföldi előadások
Kérődző haszonállatok tenyésztése és tartása szekció
- Bytyçi, X.F.: The effectivenes assessment of antagonist opioid–naltrexone in cow involution after calving period
- Erbez, M., Falta, D., Maran, B., Chládek, G.: The distance between front teat and its influence on milk production in Holstein cows
- Falta, D., Erbez, M., Loukotová, J., Chládek, G.: Effect of maximal micro-climatic values in stable on milk production of Holstein cows on 2nd lactation
- Filipčík, R., Šubr, J., Hošek, M.: The factors affecting the carcass quality of bulls of Czech Fleckvieh
- Hošek, M., Konecna, L., Filipčik, R., Kuchtik, J.: The effect of intensive feeding, breed and sex on growth, meatiness and fattiness of lambs
- Kuchtík, J., Šustová, K., Zapletal, D., Urban, T.: Changes in basic milk components, properties of milk and rennet curdling duality during lactation of East Friesian ewes
- Skýpala, M., Falta, D., Chládek, G.: The effect of chosen technological properties on the rennet coagulation time
- Šustová, K., Lužová, T.: The determination of chemical composition of fresh goat's cheeses using of FT NIR spectroscopy
Takarmányozás és állatélettan szekció
- Doležal, P., Skládanka, J., Zeman, L., Poštůlka, R., Vyskočil, I.: Quality of silage from brown midrib Sorghum x sudangrass forage
- Kindler, A., Dollinger, J., Azizi, O., Arnold, S., Kaufmann, O.: Development of a sensor-based monitoring system to analyze the relationship between feeding behaviour and subclinical metabolic disorders in dairy cows
- Poštulka, R., Doležal, P., Vyskočil, I.: The influence of preserve by the preparate against European corn-borer (Ostrinia nubilalis) on the content of the mould in the maize silage
- Rus, M.A., Kaufmann, O., Krocker, M.: Sensor-based monitoring of preference of fattening pigs: slatted floor versus solid floor
- Skládanka, J., Doležal, P., Nedělník, J., Moravcová, H., Zeman, L.: Quality of green matter and silages from perennial grasses during the growing season
- Vyskočil, I., Doležal, P., Pyrochta, V., Doležal, J., Kalhotka, L.: Effect of conservation additive on fermentation process quality of brewer grain's silage with addition malt sprouts as humidity absorbent
Magyar nyelvű előadások
Kérődző haszonállatok tenyésztése és tartása szekció
- Bak J., Pazsiczki I., Mészáros Gy.: Tehenészeti, visszaforgatott-vizes öblítésű trágyaeltávolítás műszaki paraméterei
- Béri B., Szendrei Z.: Tejhasznosítású fajták testméreteinek és tejtermelésének összehasonlítása
- Berta A., Czeglédi L., Radácsi A., Béri B.: A hasznos élettartam növelésének genetikai lehetőségei tejelő szarvasmarha állományokban
- Demény M., Szentléleki A., Radácsi A., Bodó I., Tőzsér J.: Mennyi mérés szükséges a csülökszaru keménységének meghatározásához szarvasmarhában?
- Galló O., Pajor F., Póti P.: A csalamádé kukorica etetés hatása a kecsketej és a kecskesajt zsírsavösszetételére
- Hódi K., Szendrei Z., Béri B., Kovács B., Mihók S.: Különbségek hat tejhasznú fajta tejének ásványianyag-tartalmában
- Hódi K., Kovács B., Győri Z.: A sajtgyártás és a fölözés során keletkező termékek és melléktermékek elemtartalmának vizsgálata
- Gombkötő, N., Kacz, K., Kettinger, A.: Livestock production of Hungarian Grey cattle in our days
- Kovács A., Szentléleki A.: A szarvasmarhák mikroklíma igényének alakulása
- Kovács Attila Z., Gattyán L.: A kondíció és a termékenység közötti összefüggés a holstein-fríz fajtában
- Németh Sz., Orbán M., Gulyás L.: Kecskefajták temperamentumának összehasonlító elemzése
- Novotniné Dankó G., Árnyasi M., Magyar K.: Szapora merinó és cigája anyajuhok petefészek-működésének hormonanalitikai és molekuláris genetikai vizsgálata tavaszi-nyári hónapokban
- Orbán M., Gulyás L., Németh Sz.: Első laktációs holstein-fríz és jersey tehenek tőgymorfológiai jellemzői
- Pajor F., Németh Sz., Gulyás L., Barcza F., Póti P.: A tőgybimbó alakja és a kecsketej néhány minőségi tulajdonságának kapcsolata
- Póti P., Pajor F.: Különböző legeltetési módok hatása a gyepterületek termésére és az anyajuhok kondíciójára
- Radácsi A., Szendrei Z., Béri B., Demény M., Tőzsér J., Bodó I.: A csülökszaru keménységének vizsgálata magyar szürke tehenek és tinók esetében
- Sipos M., Ruszkai K., Kőrösi Zs., Toldi P., Kovács A., Szentléleki A., Tőzsér J.: Nagy életteljesítményű holstein-fríz tehenek kor, vérhányad, termelés és küllemi bírálati eredményeinek összefüggései azonos környezet esetén
- Somogyi T., Holló G., Holló I.: Különböző szarvasmarha fajták hízékonysága és vágóértéke
- Süli Á., Béri B.: A takarmányozás hatása a tej zsírsavösszetételére
- Sütő B. V., Béri B.: Tejelő szarvasmarha antioxidánsokkal történő takarmány kiegészítésének hatása a tej E-vitamin és likopiontartalmára
- Szendrei Z., Béri B.: Tejhasznú szarvasmarha fajták borjainak súlygyarapodása és testméretváltozása születéstől 180 napos korig
- Szentléleki A., Győri D., Horváth G., Tőzsér J.: Előzetes adatok magyar tarka tehenek vérmérsékletéről a fejés során
- Tőzsér J., Domokos Z., Szentléleki A., Bottura, C., Alberti, M.: A tüdő súlyának összefüggése néhány testmérettel aubrac és charolais hízóbikákban
- Vertséné Zándoki R., Tábori I., Tőzsér J.: Charolais tehenek viselkedésének értékelése az ellést követő időszakban
Takarmányozás és állatélettan szekció
- Catunda Lemos, A.P., Hoffmann O., Hiripi L., Cervenak J., Kacskovics I., Bősze Zs.: A nyúl neonatális FC receptor génjének izolálása és jellemzése
- Baginé Hunyadi Á.: Development Alternatív tartásra alkalmas baromfi genotípusok zsírsav- és ásványianyag összetétele
- Bajnok M., Szentes Sz., Tasi J.: A gyephasználat intenzitásának hatása a gyep takarmányértékére
- Bárdos L., Kerti A., Szabó Cs., Lakner H., Jung I., Gregosits B.: A likopin karotinoid és lipid metabolikus hatásai tojótyúkokban
- Egerszegi I., Sarlós P., Brüssow, K-P., Garcia Casado, P., Jekkel G., Rátky J.: Mangalica kocasüldők laparoszkópos termékenyítése alacsony sejtszámú, friss és fagyasztott/felolvasztott spermával – Előkísérlet
- Harcsa M., Szemán L.: Extenzív és intenzív gyepjavítás hatása az állateltartó képességre
- Holló G., Holló I.: A tömegtakarmány és abrak arány, valamint a lenmagdarás abrakkiegészítés hatása magyar tarka hízóbikák vágóértékére és húsminőségére
- Jung I., Szabó Cs., Kerti A., Lakner H., Bárdos L.: Xantofillok hatása a humorális immunválaszra japánfürjben
- Kerti A., Gregosits B., Szabó Cs., Bárdos L.: Felszívódás során tapasztalható karotinoid kölcsönhatások tojótyúkokban
- Kiss Zs., Bordán J., Szabó Cs., Jung I.: IgY kimutatása újszülött kérődzők vérében
- Makray S., Stefler J.: Néhány értékmérő tulajdonság szerepe a hidegvérű ló használatában
- Szabó Cs., Gregosits B., Kiss Zs., Szabó Zs., Bárdos L.: Almaecetes itatóvíz hatása az ellenálló képességre
- Szemán L., Harcsa M.: A gyepfelújító gyepgazdálkodási rendszer hatása a természetvédelmi gyep növényállományára
- Tanai A., Tóth T., Schmidt J.: A konjugált linolsav hatása a brojlerhús zsírsavösszetételére és oxidációs stabilitására
- Vonza É., Kovács K., Hermán A., Fébel H.: A takarmány különböző táplálóanyag-tartalmának hatása libák termelési paramétereire
- Weber M., Balogh K., Fodor J., Erdélyi M., Ancsin Zs., Mézes M.: Különböző dózisú T-2 és HT-2 toxin adagolásának hatása a nevelési időszakban brojlereknél
Vadgazdálkodás, vadbiológia és halgazdálkodás szekció
- Csáki T., Heltai M., Szabó Gy.: A nagyüzemi méhészkedés lehetőségei Magyarországon
- Demény F., Zöldi L. G., Deli Zs., Fazekas G., Sokoray Varga S. F., Urbányi B., Müller T.: A réticsík (Misgurnus fossilis) szaporítása és nevelése a természetesvízi állományok fenntartása és megerősítése érdekében
- Gál J., Mándoki M.: A szárazföldi teknősök teleltetési hibákból eredő betegségeinek kliniko-patológiája
- Hegyi Á., Mészáros E., Trenovszki M., Lefler K. K., Lugasi A., Egyed I., Hidas A., Urbányi B.: A halastavak lágyiszap vastagságának csökkentése effektív mikroorganizmusokkal (EM) az allochton tápanyagok feltárásán keresztül
- Horváth Á., Urbányi B., Orbán L.: A barramundi (Lates calcarifer) spermájának mélyhűtése
- Kovács R., Urbányi B., Kovács B., Bencsik D., Staszny Á., Hegyi Á., Csenki Zs.: A zebradánió (Danio rerio) mint a toxikológiai vizsgálatok modellállata
- Mészáros E., Hegyi Á., Csenki Zs., Kovács R., Lefler K. K., Dankó I., Urbányi B.: Az ikrakeltetés során alkalmazott malachitzöld egyéb károsító hatásai, valamint alternatív helyettesítési lehetősége a haltenyésztésben
- Sonkoly K., Heltai M., Lehoczki R., Csányi S.: A kiegészítő takarmányozás szerepe a vadgazdálkodásban
- Szabó L., Heltai M., Lanszki J., Markolt F.: Az aranysakál terjedésének lehetséges következményei Magyarországon
- Szabóné Béres B., Kovács B., Müller T., Urbányi B.: A magyarországi törpeharcsa állományok morfológiai és genetikai vizsgálata
- Szabó T.: Új módszer az indukált csukaszaporítás során nyert ikra termékenyülésének növelésére
- Újváry D., Szemethy L.: Vaddisznók viselkedésének jellegzetességei zárttéri tartásban
- Váradi L., Búza E., Csenki Zs., Müller T., Mézes M.: Ismétlődő stressz hatásainak vizsgálata halakon
Marketing és ökonómia szekció
- Balogh V.: Helyzetelemzés és megoldási lehetőségek az állati eredetű élelmiszerek piacán
- Bartha A.: A hazai sertéságazat versenypiaci elemzése, különös tekintettel a termelés helyzetére
- Cehla B., Nábrádi A.: A vágóbárány felvásárlás folyamata és annak kritikus pontjai
- Csonka A., Borbély Cs.: Különböző beszerzési csatornák értékelése a hazai vágósertés felvásárlásban
- Demeter Gy.: A technológiai elemek hatása a sertéshústermelés versenyképességére
- Fehér I.: A tejtermelés Európa régióiban: hatások és kölcsönhatások
- Kelemen Z.: A magyarországi jégkrémgyártók stratégiai lehetőségei
- Kettinger A., Gombkötő N., Salamon I., Kacz K., Csatai R.: Árterek mezőgazdasági célú hasznosítása
- Kozák J.: A hízott máj termelése és piaci kihívásai
- Nyárs L.: A sertéságazat versenyképessége Magyarországon
- Papp G.: A magyar tejvertikum versenyképessége
- Szőllősi L.: A vágócsirke termékpálya input-output modellje
- Troján Sz., Varga Zs., Kalmárné Hollósi E.: Állati eredetű "helyi termékek" értékesítési lehetőségei, avagy termékpálya – röviden
- Zászlós T., ifj. Zászlós T.: Jövedelmező lehet-e a húsmarhatartás Magyarországon? –Mezőfalvai modell bemutatása
Aktuális problémák a hazai tejtermelő tehenészetekben - Gyakorlati szekció
- Dudás J., Vranovics K.: Agro-Legato Kft. tevékenysége
- Györkös I., Forgó I.: A mozgás értékelése a laktáció elején és hatása egyes termelési tulajdonságokra tejelő teheneknél
- Mészáros Gy.: Az összes és a tejtermelés-ellenőrzött tehénállomány változásai, a változások (lehetséges) hatásai a hazai tejtermelés és a tejelő szarvasmarha-állomány jövőjére
- Süpek Z.: Innovatív módszerek és technológiák a minőségi bikasperma-termelés szolgálatában az amerikai Select Sires vállalatnál
magyar